Wszystkie smaki prowadzą do michy

Ciasta i ciasteczka

niedziela, 26 stycznia 2014

Dzisiaj pyszne ciasto/torcik na specjalne okazje, a może tak na weekend? 

 

 

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 125 g maki 
  • 65 g cukru
  • 65 g masła lub margaryny
  • 1 jajko 
  • jeden proszek mały do pieczenia

Masa:

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200 g cukru
  • 3 szklanki śmietany
  • ok. kilogram mandarynek
  • 2 łyżki żelatyny

WYKONANIE:

Z podanych składników zagnieść ciasto, wykładając trochę wyżej brzegi. Budyń ugotować z cukrem, lekko ostudzić i wymieszać ze śmietaną, Wylać na ciasto, 

 Część mandarynek ubrać, usunąć skórki, ułożyć na masie, lekko wcisnąć .

Ciasto piec w temperaturze 180 C ok 75 min.

Przygotować glazurę do polania, z mandarynek i żelatyny. Mandarynki zblendować, dodać pół szklanki wody podgrzewać . Żelatynę namoczyć w  niewielkiej ilości zimnej wody, jak napęcznieje dodać do masy mandarynkowej. Glazurę robimy jak ciasto będzie już upieczone, bo nam zastygnie.  Polać po upieczonym cieście. Ochłodzić.

 

 

SMACZNEGO

piątek, 24 stycznia 2014

Ciasto, do którego potrzebujemy dwa ciemnie biszkopty i jeden jasny. Trochę  pracy jest , ale warto.

Przepisz   książki: Przepisy siostry Anastazji 

pyszny torcik

 

SKŁADNIKI

Biszkopt jasny:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 1 szklanka maki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao

Masa składniki:

  • 1 l. śmietany kremówki
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 40 dag galaretki w cukrze
  • cukier puder do smaku

 

WYKONANIE 

Upiec dwa ciemne biszkopty lub jeden i przekroić na pół. Pieczemy również jeden biszkopt jasny.

Masa:

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Galaretkę pokroić w drobną kostkę. śmietanę ubić, dodać cukier puder, letnią rozpuszczoną żelatynę oraz kostki galaretki. Na biszkopt ciemny wykładamy połowę masy, na to biszkopt jasny, druga połowa masy. Na górę biszkopt ciemny i polewa. 

 

czwartek, 23 stycznia 2014

Tłusty czwartek już niedługo, a karnawał w pełni, dlatego moja kolejna  propozycja to chrust , inaczej faworki

 

chrust

 

SKŁADNIKI 

  • 6 żółtek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • kieliszek wódki
  • 1 łyżka masła, trochę skórki z cytryny, odrobina cukru
  • 50 dag smalcu
  • 15 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy

WYKONANIE

Z żółtek , mąki , śmietany, masła, cukru i skórki cytrynowej oraz wódki, zgniatamy ciasto, jak na pierogi ( musi być pulchne).

Cienko rozwałkować, radełkiem wykrawać dość długie prostokąty, przeciąć każdy na środku wzdłuż i przewinąć. Smażyć na gorącym smalcu z dodatkiem spirytusu, do uzyskania złotego koloru. Wyjmować na bibułkę. Posypywać cukrem pudrem.

 

SMACZNEGO

 

 

wtorek, 21 stycznia 2014

Karnawał w pełni, a tłusty czwartek tuż,tuż. Warto poznać różne przepisy na pączki. A oto jeden z nich.

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 50 dag dobrej mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 3 dag drożdży 
  • 18 dag. masła
  • 7 dag cukru
  • 8 dag gorzkich migdałów
  • skórka z cytryny, łyżeczka soli
  • 8 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 50 dag smalcu
  • 2 kieliszki spirytusu
  • 20 dag cukru pudru, cukier waniliowy

Do nadziewania: dżęm , dowolny i połówki orzechów włoskich

WYKONANIE

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości  mlek, dodać łyżeczkę cukru, postawić , by podrosły. W misce utrzeć żółtka i dwa całe jaja z cukrem i masłem.Gdy drożdże podrosną wlać je do masy , wsypać mąkę sól, wlać kieliszek spirytusu i pozostałe mleko, wyrabiać ciasto. Długo,aż się zmęczymy, a ciasto będzie szkliste. Dodajemy zmielone migdały , startą skórkę z cytryny i jeszcze wyrabiamy ciasto.

Kto robi ciasto drożdżowe , to wieże wymaga dobrego wyrobienia,od tego zależy jego jakość.

 

Ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Z wyrobionego ciasta formułować pączki nadziewać konfiturą. Położyć do ponownego wyrośnięcia smażyć na gorącym głębokim tłuszczu z dodatkiem spirytusu,

Odsączać na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.  

 

SMACZNEGO

 

Makowiec to smaczne ciasto, ale jeśli zrobimy go z jabłkami będzie miał winny  mokry smak.

Bardzo szybki przepis.

makowiec

 

SKŁADNIKI

  • 20 dag maku
  • szklanka cukru
  • pół kostki margaryny
  • 5 jaj 
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 50 dag jabłek
  • 1 mały proszek do pieczenia

WYKONANIE

jajka utrzeć z cukrem, mak ugotować i przekręcić dwa razy przez maszynkę , dodać do ubitych jajek. Wlać roztopioną margarynę, wsypać kaszę , proszek i utarte jabłka. Wszystko wymieszać , piec ok.45-50 min w średnio nagrzanym piekarniku.

 

ciasto makowe

 

 

SMACZNEGO 

 

 

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Dzisiaj polecam roladę , smaczną, delikatną. Warto wypróbować.

 

Rolada nugatowa

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 18 dag cukru
  • 1 torebka waniliowego
  • 7 i 1/2 maki pszennej
  • 1  i 1/2 mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag mielonych i 10 dag całych orzechów laskowych
  • 15 dag , np kremu nugatowego typu nutella
  • 50 dag serka mascarpone
  • 25 dag chudego twarogu
  • 1 łyżka kakao 
  • 100 ml. kremówki
  • cukier puder i kakao do opruszenia

 

WYKONANIE

Oddzielić  żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując 5 łyżek cukru. Kolejno dodawać po jednym żółtku , za każdym razem  dokładnie łącząc je z masą. Mąkę przesiać przez sitko , dodać  do masy , wsypać orzechy -wymieszać.  Prostokątną blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować przygotowane ciasto. Piec 10 min . w tem.  200 C. Gorący biszkopt wyrzucić na wilgotną posypaną cukrem ściereczkę, zdjąć pergamin. Zwinąć w rulon.

Na patelni skarmelizować 2 łyżki cukru, wsypać całe orzechy, wymieszać. Kilka odłożyć do dekoracji, pozostałe ostudzić i drobno posiekać.

Serek mascarpone zmiksować z twarogiem, dodać 3 łyżki cukru, kakao, krem nugatowy i posiekane orzechy-wymieszać

Zimny biszkopt posmarować kremem, zwinąć i odłożyć na godzinę do lodówki.

Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem, przebrać ubitą smietaną.

SMACZNEGO

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Visit Ewa Marzec's profile on Pinterest. Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych
Katalog-blogow.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Wszystkie przepisy są na Petitchef PL