Wszystkie smaki prowadzą do michy

Ciasta i ciasteczka

niedziela, 19 stycznia 2014

Ciasto korzenne zawsze ma swój charakter. Polecam.

pyszne

SKŁADNIKI

  • 25 dag czekolady
  • 10 dag mieszanki kandyzowanych owoców
  • 150 ml.oleju
  • 6 jaj
  • 30 dag cukru
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • po szczypcie soli,  goździków i kardamonu
  • 10 dag posiekanych migdałów
  • 10 dag. cukru pudru
  • 3-4 łyżki rumu

     WYKONANIE

Czekoladę zetrzeć na grubej tarce, wcześniej schłodzić.Owoce kandyzowane bardzo drobno pokroić. Olej utrzeć na kremową masę z cukrem i jajkami.

Obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia,  solą i przyprawami korzennymi,  dodawać po łyżce do ucieranej masy. Na koniec wsypać posiekane owoce, czekoladę i migdały- wymieszać.

Ciasto wlać do średniej blaszki wyłożonej papierem ,piec w temp. 180 C  ok 20 min.

Cukier puder  rozetrzeć z rumem na gęstą polewę. Jeszcze ciepły  placek posmarować z wierzchu polewą i pokroić na prostokąty. Można przebrać kandyzowaną  skórka pomarańczową.

SMACZNEGO

 

wtorek, 14 stycznia 2014

Prosty sposób na nieco inną szarlotkę

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 160 g mąki
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu w proszku (waniliowy)
  • 4 jabłka
  • 5 kiwi
  • 1 galareta, jasna
  • 50 g migdałów 

WYKONANIE

Z jajek mąki, proszku , cukru i zmiażdżonych migdałów utrzeć ciasto. Piec w 180 C ok 30 min.

Jabłka obrać , pokroić , rozprażyć , można uzupełnić wodą. Doda budyń wymieszać.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić i przełożyć masą jabłkową, Na wierzch ciasta ułożyć pokrojone kiwi. Zalać jasną galaretką.


SMACZNEGO

sobota, 11 stycznia 2014

Ten przepis zaczerpnęłam ze strony http://deserektv.pl/ciasto-czekoladowe/. Nie będę powielała i kopiowała przepisu odsyłam do wyżej wymienionej strony . Ciasto upiekłam dzisiaj jest pyszne.

Polecam

 

 

SMACZNEGO

czwartek, 09 stycznia 2014

 

Pyszna szarlotka z masą budyniową

 

SKŁADNIKI

  • 125g masła
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę:

  • 1 kg jabłek
  • 175 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 litra soku jabłkowego
  • krem z 2 szklanek bitej śmietany
  • cynamon mielony
  • kawałki grubo startej czekolady

WYKONANIE

Z  masła, cukru, mąki, jaj, wanilii i proszku robimy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na  1/2 godzinydo shłodzenia.

Jabłka, obrać i zetrzeć. Z soku jabłkowego, cukieru, cukru waniliowego, budyniu  ugotować budyń. 

Starte jabłka wymieszać. Ciasto włożyć do okrągłej  natłuszczonej tortownicy, dookoła zrobić obręcz z ciasta. Następnie wlać budyń. Na budyń wyłożyć starte jabłka.

Piec  w temperaturze 180° C przez około 70 - 90 minut.  Pozostawić ciasto do ostygnięcia najlepiej do następnego dnia.

 Następnego dnia  ubić śmietanę, dodać kawałki czekolady i rozprowadzić na upieczonym cieście.

SMACZNEGO

środa, 08 stycznia 2014

Przepis na nieco inną szarlotkę niż tradycyjna,ale równie pyszną.

 

 

 

SKŁADNIKI 

  • 15 dag masła
  • 12 dag cukru
  • 5 jaj
  • 12 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 5 dag  mąki
  • 2 łyżezki proszku 
  • jedna łyżeczka cynamonu
  • ok. 1kg drobno startych jabłek
  • 1/2  szklanki cukru
  • 2 łyżki budyniu w proszku ( smak waniliowy)
  • 2 szklanki słodkiej smietany
  • kakao do psypania
  • sok z jednej cytryny

WYKONANIE

Masło utrzeć z cukrem, dodac trzy jajka orzechy,mąkę, proszek do pieczenia cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec w okrągłej tortownicy. Na termoobiegu 160 C ok. 30 min. upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. W między czasie przygotować masę jabłeczną. Jabłka umieścić w garnku, dodać 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, budyń, sok z cytryny i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. masę wyłożyć na upieczone ciasto, pozostawić  do ostygnięia. Śmietanę  ubić na sztywno rozłożyć na ciasto, posypać kakao.

 


SMACZNEGO

poniedziałek, 30 grudnia 2013

A może szybkie ciasto?

 

SKŁADNIKI

  • 25 dag masła
  • 35 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 5 jaj 
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 12 dag orzechów włoskich zmielonych
  • 2 łyzki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka rumu

WYKONANIE

Masło utrzec na puch dodać cukier  cukier waniliowy i ucierać. Nastepnie dodac mąkę proszek do pieczeia i pozostałe składniki. Wlać ciasto do formy z wkładką w środu.

 

Piec 60 min. w temperaturze 180 C

SMACZNEGO

 

 

 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Visit Ewa Marzec's profile on Pinterest. Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych
Katalog-blogow.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Wszystkie przepisy są na Petitchef PL
Skopiuj CSS