Wszystkie smaki prowadzą do michy

Przekąski

sobota, 11 stycznia 2014

To szybka przekąska , która nie wymaga szczególnego wkładu.

 

SKŁADNIKI 

  • ogórki - 2 szt.
  • jeden serek almette naturalny .
  •  sucha papryka 0,5 łyżeczki; 
  • świeży koper, posiekany 2 łyżeczki;
  • chili w proszku 0,5 łyżeczki
  •  czosnek - posiekany 1 ząbek.

WYKONANIE

Przygotowujemy farsz mieszając wszystkie składniki i umieszczamy w lodówce na ok 50 min

 Ogórki pokroić w krążki, wysokość około 1,5 cm.  łyżeczką wyciąć  niektóre części wnętrza ogórka. W ten sposób, aby uzyskać wolną przestrzeń  do farszu.  Każdy kawałek ogórka wypełniać masą . Na szczycie  dekoracji można posypać papryką i chili. Gotowe!

SMACZNEGO

 

środa, 08 stycznia 2014

Szybka zdrowa zapiekanka o delikatnym smaku.

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg. pomidorów
  • 37 dag mozzarelli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki pesto
  • bazylia do dekoracji
  • sól , pieprz

WYKONANIE

Pomidory umyć i pokroić w plastry, mozzarellę również pokroić w plastry. Ułożyć naprzemian w żaroodpornym półmisku wysmarowanym masłem. Posypać solą, pieprzem cayenne, polać oliwą. Wstawić do pieczenia na ok 20 min w 200 st.C.  Przed podeniem posmarować delikatnie pesto i  posypać bazylią. 

 


SMACZNEGO

 

piątek, 27 grudnia 2013

Święta  za nami, a przed nami Sylwester i Nowy Rok. I znowu czas pomyśleć o przysmakach na ten ostatni wieczór. Proponuję szybką przystawkę z

gotowego ciasta francuskiego.

 

 

SKŁADNIKI 

 

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 100 g. sera  żółtego
  • 6 plastrów  gotowanej szynki
  • 1 jajko
  • papier do pieczenia

WYKONANIE

Ciasto wyjąć z lodówki na 10 min. przed przygotowaniem.  Ułożyć plastry szynki. Posypać starym serem. Ciasto zwinąc w rulon z długiego boku.

Wyciąć po skosie około  osiem porcji. Posmarować jakiem. Piec w piekarniku 200C ok 10 min.

SMACZNEGO


piątek, 20 grudnia 2013

Dziasiaj kolejny pracowity dzień i na dodatek w natłoku przedświątecznych przygotowań musiałam przygotować swojemu dziecku na szkolną Wigilię coś do barszczyku.  Rożki z pieczarkami to bardzo pyszna przystawka, którą możemy jeść na zimno i na ciepło. Doskonałe na wigilijny stół, są mięciutkie, kruche,  rozpływają się w ustach.

 

SKŁADNIKI

Na ciasto:

  • 1/2 kilograma mąki
  • 1 magaryna
  •  2 łyżki cukru
  • 1łyżeczka soli 
  • jedno jako

Na frasz:

1/2 kilograma pieczarek, 2 cebule

WYKONANIE

Mąkę siekamy z margaryną , dodajemy jajko, śmietanę sół i cukier, zagniatamy ciasto. 

Pieczarki opłukać ( jak są świeże nie ubieram) posiekać drobniej, podsmażyć na maśle  z pokrojoną w kostkę cebulką.

Z ciasta rozwałkować paski , następnie kwadraty, nakładać farsz, sklejać po skosie.

 

Piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 200 C ok 10 min.

SMACZNEGO


wtorek, 17 grudnia 2013

Zanim opiszę to danie to muszę powiedzieć ,że dwa dni spędziłam na edytowaniu moich zdjęć  do bloga. Zniknęły!!!!!  Musiałam zapisywać je z Druszlaka, ponieważ ze swoich zasobów pomyłkowo wszystko usunęłam.

Masakra , zdjęcia są już rozmazane, ale trudno za głupotę się płaci

 

przystawka

 

SKŁADNIKI

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • duża puszka pasztetu z wątrubek drobiowych
  • 2 łyzki masła 
  • 3 łyżki śmietany kremówki ( 30 %)
  • łyżka ostrej musztardy
  • łyzka posiekanych kaparów
  • szklamka zielonego groszku z puszki
  • sól, pieprz

Na glaretę : marchewka, pietruszka, 1/4 selera, pęczek świeżej natki,  sól , pieprz, kapelusz suszonego grzyba, po               5 ziaren ziela angielskiego, pieprzu, sól, łyżka żelatyny.

WYKONANIE

Jajka obrać , przekroic na pół, wydrązyć żółtka

Dokładnie utrzec masło z musztardą, następnie cały czas ucierając dodawać posiekane kapary, żółtka, pasztet z wątróbek. Dokładnie wymieszać.

Połówki jaj napełnić masą

Warzywa obrać, zalać 3 szklanki wody, dodać przyprawy. Gotować godzine na małym ogniu. Wywar przecedzić . Dodać żelatynę w/g przepisu na opakowaniu.

Do głębokiego naczynia wlać 1/2 wywaru, rozsypać groszek, wstawić do lodówki do stężenia. Następnie ułożyć połówki jaj, zalać pozostałą galaretą. Schłodzić.

Przed podaniem można ozdobić kostką z papryki.

SMACZNEGO

czwartek, 05 grudnia 2013

Przystawka, którą robimy bardzo szybko , wystarczykilka składników

 

SKŁADNIKI

Opakowanie tortilli

20 dag skrawków z łososia

1 opakowanie serka almette 

papryka

WYKONANIE

Skrawaki łososia blendujemy na masę, do tego dodajemy cały serek oraz pół papryki pokrojonej w kostkę - mieszamy.

Każdy płat tortilli smarujemy masą zwijamy w rulon ( moża owinąć w folię). Wkładamy do lodówki. Można od razu pokroic w skośne kawałki - jak na zdjęciu. Bardzo dobra przekąska.

SMACZNEGO

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Visit Ewa Marzec's profile on Pinterest. Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych
Katalog-blogow.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Wszystkie przepisy są na Petitchef PL
Skopiuj CSS