Wszystkie smaki prowadzą do michy

Ciasta i ciasteczka

wtorek, 26 listopada 2013

Polecam dobre na jesienne wieczory

 


SKŁADNIKI

100 Margaryna

3 mandarynki

15 g drożdży

100 ml mleka

3 jaja

250 g mąki,  

30g cukru pudru do posypania

250 g cukru

WKONANIE

Mandarynki razem ze skórką zmiksować nalepiej blenderem, dodać cukier dobrze ubić, następnie dodawać partiami  margarynę, jaka, mleko, mąkę i rozkruszone drożdże. Średnią blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Piec 40 min wok 180 stopniach C.

 

sobota, 23 listopada 2013

To stary ale sprawdzony przepis

 

Składniki:

CIASTO

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 margaryna
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do smaku ( ja daję ok pół szklanki)

WYPEŁNIENIE

  • kilogram jabłek
  • jedna galaretka- zielona
  • cynamon pół  łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • cukier jeśli jabłka są bardzo kwaśnie ( szarlotka jest lepsza bez cukru, ale to kwestia smaku)

Wykonanie:

Mąkę połączyć z proszkiem i margaryną dodać cukier i zółtka , wymieszać.

Blachę  średniej wielkosci wyłożyć 3/4  ciasta , boki również. 1/4 ciasta zostawić na wierzch , schłodzić w zamrażarce.

Jabłka zetrzeć na tartce lekko podgrzać dodać przyprawy i galaretkę. Spód ciasta posmarować jałkiem i posypać kaszą manną . Jabłka wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta .Piec w 180 C. Ok 40 min.

Wierzch posypać cukrem pudrem. Pyszne na jesienne wieczory przy kawce  lub herbatce. 

 

 

 

SMACZNEGO

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Visit Ewa Marzec's profile on Pinterest. Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych
Katalog-blogow.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Wszystkie przepisy są na Petitchef PL
Skopiuj CSS